09 decembra, 2013

Koniec semestra

     Vianočné trhy sú v plnom prúde, punč tečie dolu krkom ľahšie než čistá voda po opici a zápočtový týždeň je nepríjemne blízko. To všetko nám naznačuje, že sa blíži koniec semestra. Na jednej strane sa naň všetci tešíme, no na strane druhej si uvedomujeme, čo to pre nás, ako pre študentov, znamená. Ako sa hovorí: každý koniec je začiatok niečoho nového. Nuž, v našom prípade je to len začiatok skúškového. Stres, panika, dezorientácia hrajú hlavnú rolu v školskom predstavení s názvom "Umrel som nad knihou" a namiesto rátania absenčiek sme sa s malou dušou pustili do rátania dní, ktoré by, teoreticky, mali stačiť na naučenie sa všetkého, čo sme celý semester tak úspešne odkladali.

     Chcela by som preto dať do pozornosti niekoľko užitočných rád, ktoré vám jednoznačne pomôžu prekonať tento čas akademického roka, ktorý by sme najradšej vynechali, alebo minimálne zabudli!


  1. Nerobte tú chybu, že využijete absenčky hneď začiatkom semestra. No a čo, že ste chorý alebo, že váš papagáj umrel a musíte sa s ním rozlúčiť. Absenčky si zásadne šetrite na "horšie časy", a teda na koniec semestra, presne predzápočtový týždeň. Či už budete zapíjať nedostatok času, alebo sa učiť, vždy je lepšie mať na to o hodinu viac!
  2. Skúste si ušetriť trochu peňazí. Veď aj tak cez týždeň skoro nikto nič neje, ale môžeme si odpustiť príležitostné nákupy typu pivo a gumené medvedíky, lebo prichádza veľmi náročný týždeň, ktorý si vyžaduje nielen podporu psychickú, ale aj finančnú. Lebo, ak tento týždeň nestrávite naliaty alkoholom, tak si ho budete pamätať ešte veľmi dlho, a to by sme predsa nechceli.
  3. Keď (alebo ak) si už konečne nájdete čas na učenie, tak prosím, kontaktujte zodpovednú osobu (alebo iniciatívneho hlupáka), lebo je priam fyzicky nemožné, aby ste mali všetky poznámky a študijné materiály pokope. A veď predsa v každom odbore sa nájde ten jeden, ktorý má všetko. Všetci sme mu vďační a aj tu sa zídu už spomínané financie - nie na podplatenie, ale možno na malé odvďačenie. Alebo kašlime na to, aj tak sa v tom tá osoba iba vyžíva!
  4. Nikdy, ale nikdy sa neodpájajte zo sociálnych sietí. Potrebujete predsa prediskutovať či je správne odovzdať referát stiahnutý z internetu, či vám na to prídu, či môžete vynechať tých 20 strán prednášok, alebo aká je pravdepodobnosť, že si práve vy vytiahnete tézu číslo 10. A celkovo, internet je vždy najlepší zdroj informácií. Nespoliehajte sa na knižnicu - tam nikdy nič nenájdete.
  5. Keď už budeme všetci pilne študovať, zíde sa kvalitná zásoba jedla, filmov a nové série seriálov. No predovšetkým, prosím, nezabúdajte na spánok... tak trikrát do dňa!
  6. A kto už do školy nechodí, tak tomu tlieskame za úspešné ukončenie, kto do školy ani nešiel, tak tomu sa klaniame za správne životné rozhodnutie.

Kto ešte nepochopil (dúfam tu takí nie sú), musela som použiť miernu iróniu. Nechcem vás navádzať na zlé chodníčky. Čo si budeme klamať, systém dokáže oklamať málokto, a tak asi budeme musieť trošku aj študovať a makať, aby z nás čosi bolo. Či?

DOVI DOPO

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára